Grenar

2015-07-07 10:13

Klicka på bilderna för att få veta mer om löp-, hopp- eller kastgrenarna.

häcklöparehöjdhopparejavelin

Löpgrenar

 

100 meter

Genom åren har detta blivit en prestigefylld gren. Det är ytterst små marginaler som avgör vem som går segrande ur ett lopp. Starten är avgörande vilket gjort att reglerna för tjuvstarter ändrats senaste året. Tjuvstartar man i ett lopp leder detta numera till direkt diskvalifikation. I alla löpgrenar är det när bålen passerar mållinjen som räknas som målgång.

Visste du att gränsvärdet för en tjuvstart är 0.100s? Det ligger 0.02s under den bästa mänskliga reaktionsförmåga som någonsin registrerats.

Europarekord junior, damer: 10.88 Marlies Göhr, GER
Europarekord junior, herrar: 10.04 Christophe Lemaitre, FRA

200 meter

200 meter startar i kurvan och är den längsta löpgrenen där man använder vindmätare. Den högsta tillåtna medvinden är precis som på 100 meter, kort häck, längd och tresteg: 2m/s på upploppet. I kurvan står ett antal bandomare som kontrollerar att löparna inte genar i kurvan genom att trampa på den inre vita linjen. 200 meter är en gren där de explosiva 100-meterslöparna kan möta de mer uthålliga 400-meterslöparna vilket ger ett mycket spännande upplopp.

Visste du att längden på spikarna som används i de flesta grenarna får vara 9mm långa i alla grenar utom höjd och spjut?

Europarekord junior, damer: 22.19 Natalya Bochina, RUS
Europarekord junior, herrar: 20.04 Ramil Guliyev, AZE

400 meter

Detta är den längsta sprinterdistansen, alltså den sträcka där man utomhus måste springa på skilda banor och använda startblock. Det är också den distans där mjölksyran sprutar som mest vilket kan innebära spännande upplopp. På internationella mästerskap brukar 4×400 meter vara den sista avslutande grenen på tävlingarna.

Visste du att ett varv runt banan är mer än 50 meter längre på bana åtta jämfört med på bana ett? Det kompenseras med att löparna får starta längre bak på de inre banorna.

Europarekord junior, damer: 49.42 Grit Breuer, GER
Europarekord junior, herrar: 45.01 Thomas Schönlebe, GER

800 meter

Den kortaste medeldistansgrenen med sina två varv runt banan. Löparna startar på silda banor och går in på gemensam bana efter första kurvan. Löparna måste vara snabba och uthålliga men även taktiska och uppmärksamma.

Europarekord junior, damer: 1:57.45 Hildegard Ullrich, GER
Europarekord junior, herrar: 1:44.33 Yuriy Borzakovskiy, RUS

1500 meter

1500 meter innebär 3 3/4 varv och startar i slutet av den första kurvan. Det är den kortaste grenen där man startar på en gemensam linje, håll utkik efter krockar och knuffar! 1500 meter kallas ofta löpningens blå band då den av många anses av många vara den mest prestigefyllda löpgrenen. Den kopplingen tror man går tillbaka till då man sprang 1 mile, alltså 1609 meter.

Europarekord junior, damer: 3:59.96 Zola Pieterse, GBR
Europarekord junior, herrar: 3:35.51 Reyes Estévez, ESP

5000 meter

Sträckan innebär 12 ½ varv runt banan. Här har de bästa löparna en kapacitet att hålla en fart kring 20-21 km/h i snitt under ett lopp. Även om det för åskådaren ser lätt ut så håller löparna nästintill maxpuls under hela loppet.

Europarekord junior, damer: 14:48.07 Zola Pieterse, GBR
Europarekord junior, herrar: 13:27.04 Steve Binns, GBR

10 000 meter

En mil på bana innebär 25 varv vilket kan bli svårt att hålla reda på för löparna. Därför finns det ett stort antal varvräknare runt banan som håller koll på löparna när det börjar ske varvningar. Inte sällan avgörs dessa långlopp med en långspurt.

Visste du att de bästa löparna kan trots 24 sprungna varv avsluta sista varvet under 60 sekunder?

Europarekord junior, damer: 31:40.02 Annemari Sandell-Hyvärinen, FIN
Europarekord junior, herrar: 28:22.48 Christian Leuprecht, ITA

100/110 meter häck

Kort häck innebär att både män och kvinnor ska passera tio häckar innan de kan nå mållinjen. För damerna är häckarna 84,0 cm höga och för herrarna 100,0 cm, i juniortävlingar. Då avståndet mellan varje häck är längre för män springer de 10 meter längre än kvinnorna. Löparna springer med tre steg mellan varje häck och det är tillåtet att riva dessa, så länge man inte anses göra det avsiktligt.

Visste du att avståndet mellan häckarna är 8,5 meter för damer och 9,14 meter (10 yards) för herrar?

Europarekord junior, damer: 12.88 Yelena Ovcharoca, UKR
Europarekord junior, herrar: 13.44 Colin Jackson, GBR

400 meter häck

Även på 400 meter ska tio häckar passeras utav löparen och varje löpare vet hur många steg den ska ta emellan varje häck. Häckarna står med 35 meters mellanrum, förutom den första som står 45 meter från startlinjen. På upploppet när tröttheten kommer brukar många ta fler steg mellan häckarna. Dagsform och vind kan ändra stegrytmen vilket påverkar löptiden enormt.

Visste du att höjden på häckarna är 76,2 cm för damer och 91,4 cm för herrar?

Europarekord junior, damer: 55.26 Ionela Tîrlea, ROU
Europarekord junior, herrar: 48.74 Vladimir Budko, BLR

3000 meter hinder

Hinder löps med 4 hinderbockar uppställda runt banan samt en vattengrav som ska passeras varje varv. Man får sätta foten och handen på hindret men man får däremot inte springa runt det.

Visste du att hinderlöpning var den gren som sist introducerades för damer? Den tillkom på VM 2005 och blev olympisk gren så sent som 2008. Den innebär att det enbart är mångkampen som skiljer grenprogrammet åt för män och kvinnor.

Europarekord junior, damer: 9:32.74 Gesa-Felicitas Krause, GER
Europarekord junior, herrar: 8:29.50 Ralf Pönitzsch, GER

4x100m/4x400m stafett

Svårigheten med sprintstafetter är att växlingen måste ske i en växlingszon. Växlar man utanför denna blir man diskvalificerad. Många lag försöker få den snabbaste att springa så långt som möjligt vilket man kan göra genom att på sträcka två växla över tidigt i zonen och i slutet av sträckan växla över sent.

Europarekord junior 4x100m, damer: 43.42, Germany
Europarekord junior 4x100m, herrar: 39.25, Germany

Europarekord junior 4x400m, damer: 3:28.39, Germany
Europarekord junior 4x400m, herrar: 3:04.58, Germany

10.000 meter gång

Det som skiljer gång från löpning är att utövaren hela tiden måste ha en fot i marken. Det frampendlande benet måste också var sträckt, alltså inte böjt i knäleden, från det att foten tar i mark till dess att benet är i upprätt läge. Domare ska granska de tävlande och utifall en domare ser att regeln bryts skickas ett rött kort till huvuddomaren. Får huvuddomaren in tre röda kort från olika domare rörande en och samma gångare, blir denna diskvalificerad.

Europarekord junior, damer: 42:47.25 Anežka Drahotová, CZR
Europarekord junior, herrar: 38:46.4 Viktor Burayev, RUS

Hoppgrenar

Till toppen av sidan

Höjdhopp

Den som hoppar högst i en höjdhoppstävling vinner. En hoppare har tre försök per höjd och om två hoppare slutar på samma höjd gäller det att ha så få rivningar som möjligt på vägen.

Visste du att det genom åren har funnits olika stilar att ta sig över ribban? Först hoppade man saxsstil, sedan dykstil innan Dick Fosbury kom på floppstilen, som han vann OS med 1968.

Europarekord junior, damer: 2.01 Olga Turchak, UKR
Europarekord junior, herrar: 2.37 Dragutin Tropic, SRB

Stavhopp

En stav får se ut hur som helst när det gäller längd, tjocklek och material. Idag beror tjocklek och längd på hopparens kapacitet och de allra flesta stavar är gjorda av kolfiber. Först på 60-talet började man med dagens moderna hoppbäddar, vilket gjorde att man vågade hoppa högre. Stavhoppsställningen kan flyttas sidledes efter hopparens önskemål. Sedan 1990 är det förbjudet för hoppare att hålla fast eller lägga tillbaka ribban när man passerar den, något som förekom tidigare.

Visste du att stavhopp infördes som OS-gren för kvinnor först år 2000?

Europarekord junior, damer: 4.58 Angelica Bengtsson, SWE
Europarekord junior, herrar: 5.80 Maksim Tarasov, RUS

Längdhopp

I längd ska man hoppa så långt från hopplankan som möjligt, till det att man landar i sandgropen. Längst fram på plankan finns en plastellina, ett tuggummiliknande material där foten lämnar ett märke om man gjort övertramp. I längdhopp finns två olika stilar, springstil eller hängstil. Under 1970-talet experimenterades det med att göra en volt under hoppet men det förbjöds 1976 på grund av säkerhetsskäl. För att resultatet ska vara giltigt som rekord eller i statistik får medvinden vara högst 2m/s.

Visste du att Mattias Sunneborn tog sitt första SM-guld i längdhopp (inomhus) 1989? Förra året, 24 år senare, tog han ett brons. Han var 26 år äldre än den yngsta i finalfältet.

Europarekord junior, damer: 7.14 Heike Drechsler, GER
Europarekord junior, herrar: 8.35 Sergey Morgunov, RUS

Tresteg

Tresteg genomförs genom att hoppa ett enbenshopp, ett steg och sedan ett längdhopp ut i sandgropen. Hoppet är ogiltigt om man inte landar i gropen efter det tredje steget. Vanligtvis hoppar kvinnor från en planka som ligger 11 meter från gropen och män från 13 meter.

Visste du att man förr kunde få underkänt i hoppet på grund av “skrap” – att man mellan de tre stegen på något sätt tog i backen. Senare insåg man att skrap inte var till någon fördel så regeln togs bort.

Europarekord junior, damer: 14.62 Tereza Marinova, BUL
Europarekord junior, herrar: 17.50 Volker Mai, GER

Kastgrenar

Till toppen av sidan

Kula

Kulan är tillverkad av stål eller mässing. I juniortävlingar väger den 4 kg för kvinnor och 6 kg för män. Kulstötarna använder antingen en rotationsteknik där de snurrar, eller en glidteknik. Ringen har en diameter på 2,135 meter och har en stoppbalk framtill. Man får sätta foten mot stoppbalken men inte på den. Regeln säger att kula ska stötas, inte kastas, och därför ska den hållas mot halsen/hakan.

Visste du att Spåvägens FK två år i rad ha tagit en trippel i den manliga kulan genom Leif Arrhenius, Niklas Arrhenius och Daniel Ståhl.

Europarekord junior, damer: 20.54 Astrid Kumbernuss, GER
Europarekord junior, herrar: 20.43 David Storl, GER

Diskus

Diskusen väger 1 kg för damer respektive 1,75 kg för herrar, för juniorerna. Diskusen är vanligen gjord av glasfiber med en metallkant runt om. Kastaren står i en kastbur med en ring som har en diameter på 2,5 meter. Där snurrar kastaren 1½ varv innan utkast.

Visste du att Ricky Bruch har det gällande SM-rekordet i diskus från SM i Umeå som arrangerades 1972?

Europarekord junior, damer: 74.40 Ilke Wyludda, GER
Europarekord junior, herrar: 65.31 Mykyta Nesterenko, UKR

Spjut

Spjuten väger 800g och är 2,6-2,7m långt för män och väger 600g och mäter 2,2-2,3m för kvinnor. Spjuten ska ha rätt tyngdpunkt, tjocklek och längd vilket mäts av den tekniska ledaren innan tävlingen. Genom åren har olika spjut använts och på grund av att tyngdpunkten i spjutet har flyttats är spjut den enda gren inom friidrotten i vilken rekord har strukits. Rekordet med det gamla spjutet innehas av östtysken Uwe Hohn och är på 104,8m. Det nuvarande rekordet besitter tjecken Jan Zelezný och är på 98, 48m.

Visste du att några kastare på 1950-talet använde den så kallade såpstilen där man roterade i ansatsen. Stilen förbjöds snart på grund av säkerhetsrisk.

Europarekord junior, damer: 63.01 Vira Rebryk, UKR
Europarekord junior, herrar: 84.89 Zigismunds Sirmais, LAT

Slägga

Släggan består av en kula färst i en vajer med ett handtag och väger 4 kg för juniordamer och 6 kg för juniorherrar. Släggkastarna gör 3-4 rotationer innan de kasta släggan ut ur buren. Kastnätet i buren kommer funktionärerna att ändra vinkel på beroende på om kastaren är vänster- eller högerkastare.

Visste du att Eric Umedalen, en svensk släggkastare som bland annat vann SM 1946, ertappades med att ha kastat med en 450g lättare slägga. Hans rekord ströks då och han blev avstängd på livstid.

Europarekord junior, damer: 71.71 Kamila Skolimowska, POL
Europarekord junior, herrar: 78.33 Olli-Pekka Karjalainen, FIN

Mångkamp

I friidrottssammanhang innefattar begreppet sjukamp för kvinnor och tiokamp för män. För kvinnorna består grenen av tre löpgrenar, två hoppgrenar och två kastgrenar. Männen tävlar i fyra löpgrenar, tre hoppgrenar och tre kastgrenar. Disciplinerna delas in i dessa tre grupper; löp-, hopp- och kastgrenar, alla med varsina formler för poängräkning. Resultaten räknas sedan om till poäng och den med mest poäng vinner.

Även kvinnor har börjat tävla i tiokamp och det finns funderingar på att helt ersätta kvinnornas sjukamp med tiokamp.

Europarekord junior, damer: 6768p Tatyana Chernova, RUS
Europarekord junior, herrar: 8397p Torsten Voss, GER
Till toppen av sidan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Menu