Guide till träning med hopprep

Ett hopprep är ett effektivt (och inte minst bärbart) träningsverktyg att lägga till som komplement till resten av ditt träningsupplägg eftersom det kan ge både en uppvärmning och ett seriöst träningspass. Fördelarna med att hoppa rep är många: det är en mycket bra konditionsträning som förbättrar koordinationen, ökar ämnesomsättningen och får dig att svettas som bara den.

Hopprep kan vara bra uppvärmning och ett mycket effektivt träningstillägg för löpare. Det har visat sig öka ämnesomsättningen med 10 till 12 gånger jämfört med vila, beroende på din kadens, liknande jogging vid drygt 10 km i timmen.

Om du har ont om tid, om det är kallt på vintern, eller om det är regnigt eller mörkt ute, är hopprep ett bra alternativ om du vill träna kondition. Du kan hoppa rep i ett litet utrymme med minimal utrustning, så det är ett bra komplement när vädret är dåligt.

Ungefär som att springa, så beror effektiviteten i träning med hopprep på intensiteten, så du kan själv välja hur du vill lägga upp träningen. Hopprep kan vara lika utmanande som att springa i snabb takt, men du kan också sakta ner saker och det går att använda som uppvärmning. Den ständiga hoppningen kommer också att stärka ben, armar och rygg.

Precis som i löpning är det viktigt att anpassa hopprepsträningen till din form, så innan du börjar, kan du börja med att hoppa rakt upp istället för att sparka fötterna tillbaka. Det är viktigt att också försöka vara lätt på fötterna.

Då hopprep är en form av högintensitetsträning, är det bra om du konsulterar med en läkare om du lider av sjukdom eller andra problem. Om du har ledrelaterade problem kan du leta efter mjukare ytor att hoppa på som gräs eller på mattor.

Träningsrutiner med hopprep

Här nedan finns ett antal olika träningsrutiner samlade som går att utföra med ett hopprep baserad på syfte.

Uthållighetsträning med hopprep

Nedan så finns ett 40-minutersprogram som du kan göra i hemmet för att förbättra din uthållighet. Programmet består av olika typer av hopprepsövningar som tränar olika delar av kroppen.

Träna med hopprep för att gå ner i vikt

I klippet nedan så presenterar Holly Dolke hur du gör för att träna för att gå ner i vikt med hjälp av hopprep. Träningen är kombinerad med både hopprep och andra övningar som du kan göra med hjälp av endast din kroppsvikt.  

Lämna en kommentar