Lån för sport och idrott

Att låna pengar för att idrotta kan för många anses vara konstigt och ogrundat, men för vissa dyrare sporter kan det ibland vara en nödvändighet. Alla lån är dock inte likadan och det är viktigt att tänka sig för innan man tar ett lån.

Fördelar med att låna pengar

Den stora fördelen med att låna pengar för att idrotta är att du har möjlighet att utöva din sport redan idag istället för att vänta på att ha sparat ihop pengar. I vissa fall går det att få statlig hjälp som csn-lån, men det gäller bara om du kombinerar ditt idrottande med utbildning t.ex. rid- eller seglarskola. Detta kan vara ett bra alternativ om du letar försörjning i samband med att du håller på med din idrott på heltid.

För dyrare sport som många gånger kräver att man antingen köper dyra redskap eller betalar för underhåll. I dessa fall behöver du antingen först spara ihop pengar för att kunna hålla på med din sport eller ta ett lån som du sedan betalar av på längre sikt.

Dyra sporter

Det finns flera sporter som kostar tiotusentals kronor per år, några av de vanligaste är hästsport som ridning, motorsport och segling.

Ridning

Att rida kan kosta från några tusen per år till tiotusentals kronor – beroende på om du själv äger din häst eller inte. Om du inte äger din häst kostar det i regel några hundra per lektion (oftast rabatt om man betalar en terminsavgift). Att rida en gång i veckan kostar i så fall runt tio tusen kronor per år.

För de som har egen häst kan kostnaderna bli mycket högre. Att ha en häst kostar i genomsnitt 2000 till 4000 kr i månaden vilket kan bli upp till 50 000 kr om året. Om du också tävlar med hästen kan månadskostnaden bli mycket högre.

Motorsport

Racing och annan typ av motorsport är några av de dyraste sporterna som finns och det finns egentligen ingen övre gräns för hur mycket pengar det kostar att hålla på att utöva detta.

Bilar, motocross, motorcykel eller annan utrustning kostar hundratusentals kronor och sedan tillkommer även banavgifter. Vill man hålla på med motorsport krävs det ett större startkapital som man antingen behöver spara ihop, bli sponsrad till eller få låna.

Segling

En annan sport som kräver mycket pengar är segling. Ett första steg när man börjar tävla i segling är att köpa en optimistjolle. Dessa kostar mellan 10 000 och 25 000 kronor. Riktiga segelbåtar kostar därefter hundratusentals till miljoner kronor vilket därefter speglar kostnaden för att få tävla i sporten.

Samla lån stället för många små

Om du har tagit lån för att utöva idrott är det mycket bättre att samla sina lån än att ha många mindre lån utspridda. Enligt samla-lan.nu så får du både bättre kreditvärdighet samt en lägre månadskostnad om du väljer att samla lån istället för att teckna många. Detta gäller inte bara för att du kan förhandla ner din ränta utan också för att den effektiva räntan blir lägre när all administration är samlad på ett ställe och du bara får en faktura skickad till dig.

Med ett samlat lån är det också lättare att få både överblick samt att du bara behöver hålla koll på en låneförmedlare. Detta gör att det är svårare att missa en betalning och att hela tiden hålla koll på hur stort lånet är samt hur mycket man faktiskt betalar i ränta.

Nackdelar med att ta lån

Att ta ett konsumtionslån innebär att du kommer att få betala en relativt hög ränta, så det är oftast mycket bättre att söka sig till en utbildning som är csn-berättigad. Nackdelen med det är att det kan vara svårt att bli antagen och det är inte heller säkert att det finns en utbildning som passar dig.

Många lån innebär att du får en sämre kreditvärdighet vilket kan vara en nackdel om du t.ex. vill köpa en bostad i framtiden. Med många lån finns det en risk att banken nekar dig den dagen du vill köpa ett hus eller en lägenhet.