Anaerob träning

Anaerob träning är träning där kroppen bryter ner glukos utan att använda syre. Detta är bra för kroppen eftersom det går åt mer energi under kortare tid vilket gör att det är en effektiv träningsform för att gå ner i vikt.

Vad är anaerob träning?

Anaerob träning är aktivitet som bryter ner glukos för energi utan att använda syre. I allmänhet är dessa aktiviteter av kort längd med hög intensitet. Tanken är att mycket energi frigörs inom en liten tidsperiod, och syrebehovet överträffar syretillförseln.

Denna typ av träning erbjuder många hälsofördelar. Det är ett utmärkt sätt att förbättra din kardiovaskulära uthållighet samt bygga och behålla muskler och gå ner i vikt. Tillsammans med aerob (eller kardiovaskulär) träning bör anaerob träning vara en vanlig del av din veckovisa träningsrutin.

Skillnad mellan aerob och anaerob träning

Aeroba övningar är uthållighetsövningar som ökar en persons hjärtfrekvens och andningsfrekvens under relativt lång varaktighet. Anaeroba övningar är övningar som involverar korta utbrott av intensiv aktivitet.

Exempel på aerob träning inkluderar snabb promenad och cykling. Sprint och tyngdlyftning är former av anaerob träning.

Båda typerna av träning är fördelaktiga för en persons hälsa, även om var och en kommer att gynna kroppen på olika sätt.

Typer av anaerob träning

Dessa är några av många olika typer av anaerob träning:

  • Högintensiv intervallträning (HIT)
  • Styrketräning och tyngdlyftning som utmanar din kropp
  • Kroppsviktsträning som jump squats, box jumps och annan typ av spänsträning

Anaerob träning är inte alltid lätt, så det är viktigt att hitta en certifierad personlig tränare som hjälper dig att utveckla en rutin och lära dig rätt teknik. Många gym erbjuder också gruppövningar som inkluderar anaeroba träningspass.

Övningar och exempel på anaerob träning

Här nedan finns fyra vanliga former av anaerob träning.

Tyngdlyftning

Vid tyngdlyftning använder kroppen sin energi för att lyfta fasta föremål. Att lyfta vikter är på ett repetitivt sätt, även känt som ”reps”, och kroppen vilar mellan varje repetition.

Att lära sig att lyfta vikter på rätt sätt är nyckeln till att minimera skador, samtidigt som man maximerar resultatet. Detta kan innefatta att börja med att använda sig av sin egen kroppsvikt i lyften för att därefter lägga till vikt successivt.

Det är rekommenderat att försöka ha två till tre tyngdlyftningssessioner varje vecka.

Sprintar

I stället för en stadig joggingtur under en längre tid genomförs sprintarna med maximal hastighet under kort tid. Du använder högsta möjliga energi för kortare sträckor snarare än att springa i jämn takt som i ett maraton.

Att öva sprint kan också hjälpa dig att bli bättre på längre löpsträckor.

Kroppsviktsträning (Plyometrisk träning)

Även känd som helt enkelt Plyos eller hoppträning, är kroppsviktsträning en bra anaerob aktivitet för att förbättra kraft, styrka och balans.

Exempel på övningar av kroppsviktsträning inkluderar jump ups, knäböj och andra typer av hopp som också kan innefatta att hoppa på lådor eller över hinder.

Högintensiv intervallträning

Högintensiv intervallträning (HIIT), inklusive Tabata-träning, förvandlar typisk aerob träning till en anaerob övning genom att byta mellan högintensiva rörelser med viloperioder.

Lämna en kommentar